Barok ‘n Roll

Barok saai? Iets van oude mensen of stoffige kerken? Helemaal niet, het is bling bling tot en met!

De Plutomobiel met drie barokmuzikanten en een workshopleider een hele dag naar uw school voor een flinke dosis Barok ‘n roll.

Het begint als voor de bel gegaan is. De muzikanten vestigen zich op het schoolplein en fleuren de ochtend op met barokmuziek. De Plutomobiel, een kunstenmobiel voor kinderen, staat binnen te wachten, geladen vol instrumenten, pruiken en poedertjes.
In de voormiddag en het eerste uur van de namiddag komen vijf klassen om de beurt een lesuur (50’) langs voor een muzikale workshop. Op het eind van de dag is er een concertje met alle klassen samen. De overige uren werken de leerlingen onder leiding van hun leerkracht aan activiteiten uit de lesmap, die zij van te voren per mail ontvangen. Hierin staan allerlei muzische activiteiten in het thema barok.

Let op: onze plutomobiel fietst traag en is heel groot. Buiten Antwerpen komen wij dan ook met onze Barok 'n rollkoffertjes, maar we swingen er niet minder om!

 

Workshops

Tijdens de workshop maken kinderen op een interactieve manier kennis met de barok. Ze leren een liedje, doen bodypercussie, mogen instrumenten uitproberen. Elke klas leert naast enkele gezamenlijke stukken ook een eigen muziekstuk, om op het eind van de dag op te voeren voor de andere klassen. Uiteraard zijn de stukjes aangepast aan het niveau van de leerlingen. Sommige klassen leren een dans, andere gaan aan de slag met boomwhackers of leren een canon te zingen. Geen stress voor een groot toonmoment, het plezier staat voorop!

 

Doelgroep

De workshops zijn geschikt voor alle klassen van de lagere school en oudste kleuters. We horen graag op voorhand welke klassen er meedoen, om ons programma daarop af te stemmen. De Plutomobiel reed deze zomer reeds door Antwerpen om met kinderen uit alle wijken van district Antwerpen barokmuziek te maken, de activiteiten werden getest op vier- tot twaalfjarigen.
De workshops in de voormiddag zijn voor groepen tot ca. 30 kinderen, het concert in de namiddag is voor zoveel leerlingen als uw ruimte toelaat, rekening houdende met het feit dat de barokmuziek niet versterkt is.

Lesmap

Naast de workshops krijgt elke leerkracht een digitale lesmap met activiteiten die aansluiten bij het thema. Er zitten opdrachten in uit verschillende muzische disciplines: muziek, beeld, media… Zo kunnen er bijvoorbeeld kostuums worden gemaakt, zodat iedereen er op het concert op zijn best bijzit. De leerkracht kiest zelf welke opdrachten de klas doet, en mag uiteraard aanvullen met eigen ideeën.

Wie zijn wij?

 

Mirjam de Wit

Mirjam de Wit is freelance muziekpedagoog en leidt de workshop. Ze werkt op de muziekschool in Antwerpen, schrijft muziek, maakt voorstellingen en geeft workshops. Mirjam is een van de oprichters van Pluto vzw en rijdt tijdens de zomervakantie al enkele jaren rond met de Plutomobiel om op straat kunstactiviteiten te doen met kinderen.

Jozefien Cottyn

Jozefien Cottyn is blokfluitiste. Naast blokfluit speelt ze verschillende instrumenten en zingt ze zowel in Oude Muziek als andere stijlen. Als leerkracht geeft ze les domeinoverschrijdende initiatie aan de academie van Wijnegem en Sint-Niklaas en in Muzieklabo Inclusief, muziek voor mensen met een beperking. Daarnaast werkt ze als freelancer voor oa Antwerp Symphony Orchestra, Pluto vzw en andere muzische organisaties.

Kaat Hoogmartens

Kaat Hoogmartens is fagottiste. Zij geeft les fagot aan kinderen, volwassenen en gepensioneerden in de academies van Geel, Turnhout, Wilrijk en de Ma’Go. Daarnaast speelt zij in verschillende orkesten en ensembles als fagottiste.

Liesbet Jansen

Liesbet Jansen is werkzaam als violist bij het Symfonieorkest Vlaanderen. Ook speelt ze freelance bij verschillende andere orkesten en ensembles. Haar droom is om een eigen privé-school uit te bouwen, waar kinderen vanaf 4 jaar vioolles kunnen volgen volgens de Suzuki-methode.

Praktisch

De Plutomobiel komt naar uw school. Geen verplaatsingen of onkosten dus! De Plutomobiel is 3m20 en 1m breed en kan niet zomaar de trap op. We hebben dan ook een ruimte nodig op de begane grond, waar hij kan staan en waar de workshops door kunnen gaan. Bij warm weer kan dit buiten. Verder zou het voor de workshops fijn zijn als kinderen en muzikanten een stoel hebben, dat zijn er in totaal 35.
Tenslotte vragen we dat de klasleerkrachten tijdens de workshop actief meedoen, dat is een enorme stimulans voor de kinderen.

Financieel

Een dag met de Plutomobiel kost 3,50 euro per leerling in Antwerpen, plus een eenmalige kost van 20 euro voor de lesmap (licentie voor de hele school). Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Koor&Stem Antwerpen en Stad Antwerpen, Rubens inspireert 2018. Buiten Antwerpen hebben wij een speciaal tarief, neem hiervoor contact op.