Thuistalenbib

In februari 2017 werd de thuistalenbib feestelijk geopend met een zelfgemaakte kostuums, een thuistalendlied, een tentoonstelling en een reportage van Karrewiet. De reportage kan je hier bekijken.

Hoe het begon

"Wij hebben een project rond thuistalen en we willen van deze bib een thuistalenbib maken," zei iemand van thuistalenteam  van basisschool de wereldreiziger terwijl ze ons de ruimte liet zien.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het uitsluiten van de thuistalen binnenhet educatief proces een negatief effect heeft op het leren en het welbevinden van de leerling. (Gándara, Hopkins, 2010)

Het verwerpen of negeren van een thuistaal op school staat gelijk aan het afwijzen van het kind. Wanneer de boodschap, impliciet of expliciet, op school luidt: “Laat je taal en cultuur achter bij de schoolpoort”, dan laten de leerlingen ook een belangrijk deel van zichzelf –hun identiteit- achter. Wanneer leerlingen die afkeuring voelen, zullen ze minder snel en graag deelnemen aan klasactiviteiten en ook het zelfvertrouwen daalt. (Cummins, 2001)

Als Pluto waren we geraakt door deze ideeën, omdat we toen we klein waren ook veel lazen, te meer omdat we met de plutomobiel veel getalenteerde kinderen zagen rondlopen op straat wiens talenten onaangeroerd bleven.

Hierdoor gingen we samen met het thuistalenteam van de werledreiziger op zoek naar de beste manier om er een fantastisch project van te maken.

dit ging in 3 fases

  • het participatieproces
  • het ontwerp en de bouw van de bib
  • de feestelijke opening

Intussen kunnen de kinderen van de wereldreiziger ook boeken uitlenen om thuis verder te lezen zoals een echte bib.

Met meer dan 80 nationaliteiten is “de wereldreiziger”een van de meest diverse en multiculturele school van Antwerpen.

“De thuistalenbib”is een project  dat in het schooljaar 2016-2017 gerealiseerd zal worden door de school in samenwerking met Pluto VZW.

In deze knusse ruimte die zich naast de speelplaats bevindt zullen de leerlingen een 500-tal boeken kunnen vinden in verschillende Op de speelplaats spelen jong en oud samen van 2,5 tot 18 jaar en is een plek waarde kinderen rustig kunnen zitten en lezen meer dan welkom. “De thuistalenbib” is een modulatire bib waar auteurslezingen gehouden kunnen en bevat ook een modulair gedeelte dat van klas tot klas gevoerd kan worden.

Als Pluto vzwvatten we deze opdracht niet als louter uitvoerend op. We betrekken zowel de leerlingen als leerkrachten in een participatieproject waarbij de meningen en ideeën van deelnemers meetellen voor het ontwerp van de bib. Aan de leerlingen en leerkrachten wordt ook gevraagd om mee spellen te verzinnen voor de bib en decoratie elementen met als thema “boek”te ontwerpen.

BEELDEN

Opdrachten participatie

Welk woord klinkt het mooiste in je eigen taal?

Welk woord klinkt het mooiste in je eigen taal?

Wedstrijd decoratie elementen

Vestibulum lobortis odio sit amet tempus laoreet. Donec accumsan eros quis condimentum rhoncus. Curabitur sodales cursus mi sed varius. Aenean vitae diam porta, laoreet ante gravida, efficitur justo.

Tekeningen van gekke boekenkasten

Vestibulum lobortis odio sit amet tempus laoreet. Donec accumsan eros quis condimentum rhoncus. Curabitur sodales cursus mi sed varius. Aenean vitae diam porta, laoreet ante gravida, efficitur justo.

Consultancy

Je leerkracht zo oud als jij

Jabbertalk met boeken

Jabbertalk met boeken

Boek in je thuistaal meebrengen en voorlezen

Boek in thuistaal meebrengen en voorlezen

DIGITAL CONSULTING
Varius a est lacinia magna augue lectus et a dolor in parturient non a nisi imperdiet augue. A neque interdum lacus porta.
WEB DEVELOPMENT
Suspendisse neque adipiscing enim facil commodo auctor suspendisse velit himenaeos tortor a ullamcorper.
PHOTOGRAPHY
Ullamcorper elementum ipsum mi a parturient scelerisque turpis penatibus consectetur vel feugiat scelerisque.

WHAT CLIENTS SAY

JOIN US ON SOCIAL NETWORKS