Plutomobiel

Hoe het begon

“Ring tingeling wat hoor ik daar? Zoals een ijscokar langskomt om zijn ijsjes aan de man te brengen, fietsen Brechtje en Mirjam rond om met kinderen, jongeren en wie ook maar wil van gedachte te wisselen over kunst. Een multidisciplinaire plutomobiel fietst pleintjes af waar kinderen zitten te spelen. De twee kunstdocenten aan boord doen kunstzinnige activiteiten met de kinderen. Er worden verhalen verteld, er wordt muziek gemaakt, gedanst, gezongen en getekend, kortom: elk kind kan er wel zijn creatief ei in kwijt. Elke middag is een ander plein aan de beurt. De eerste Plutomobiel werd gerealiseerd in 2016 met dank aan de Burgerbegroting Antwerpen.

Plutomobiel op pad

Jarenlang zijn we met de Plutomobiel op pad geweest. Het was als een soort levend visitekaartje voor de vzw. We werkten graag samen met culturele centra. Zo werkten we voor het M HKA rond het panamarenkohuis en waren we te gast in het Red Starlinemuseum. Voor jeugdtheaterhuis hetpaleis en beeldsmederij De Maan trokken we de staat op voor de voorstelling Raya. Samen met de kinderen speelden we scenes uit hun poppentheatervoorstelling na met onze eigengemaakte poppen. In 2017 waren we te gast op het bakfietsfestival in Nijmegen waar we een lezing gaven en voor het eerst onze pop-up shop toonden. Maar vooral bezochten we pleintjes. Heel veel pleintjes: tussen de hoge gebouwen op Linkeroever, op breed uitgestrekte veldjes in Luchtbal en drukbezochte speeltuintjes op het Kiel. Overal waar kinderen waren. Nieuwsgierige kinderen, kinderen die wel zin hadden in plezier, om geprikkeld te worden. We maakten street art, schreven gedichten, zongen barokmuziek en filosofeerden. In 2023 werd onze laatste fiets verkocht, het is tijd voor nieuwe avonturen. We bedanken Stad Antwerpen voor het vertrouwen in ons project, alle medewerkers van betrokken jeugdorganisaties en buurtwerkingen en vooral alle kinderen die ons zo verbaast hebben, zoveel plezier en inspiratie gegeven hebben.

Plutomobiel Genk // Sint Niklaas

Sinds 2018 rijdt er in Genk en Sint-Niklaas in de zomer ook een Plutomobiel rond. Niet alleen is het formaat wat compacter, de opzet is ook meer modulair. De bak van de fiets kan helemaal uit elkaar gehaald worden, zodat je binnen een gezellig huisje hebt. Wat vind je van onze kamishibai? En de fiets zelf wordt elektrisch aangedreven! Wat een verschil. De doelstellingen zijn dezelfde en zowel Genk als Sint-Niklaas werken met kunsteducatoren, opgeleid door Pluto vzw. Meer informatie: Genk en Sint Niklaas.

Plutomobiel nu

Onze Plutomobiels trokken de wijde wereld in om ruimte te maken voor nieuwe projecten. De grote Plutomobiel vond zijn plek bij het M KHA waar hij wordt ingezet voor workshops, met name rond de Antwerpse kunstenaar Panamarenko. De kleine fiets rijdt nu met De Letterzetter vzw rond onder de naam Viva Storia en wordt ingezet om lezen op speelse wijze te bevorderen. Wij zijn supertrots dat ons project bij zulke fijne organisaties wordt voortgezet, op een geheel eigen wijze.