Luister je mee naar mijn muziek? 

Voorbeelden bij El grillo

WENS

als de maan komt
valt de nacht
ik val nog niet in slaap
ik kijk omhoog
ik wacht
als er een ster valt
zeg ik stil
wat ik het allerliefste wil

Tekst: Hans Hagen

Mop

Er lopen twee ballonnen in de woestijn. Zegt de ene ballon tegen de andere: “Kijk uit, een cactussssssssssssssss”. Roept de andere: “Ik ben niet BANG!”

En dan nu het weer

Vooruitzichten voor zaterdag tot woensdag. Ook in het weekend blijft het droog met een afwisseling van zon en stapelwolken. Af en toe plaatselijk wat regen. De ochtenden worden wat koeler, maar overdag stijgt het kwik op vele plaatsen tot boven de 20 graden. De wind is meestal zwak.

Josquins canon

In de tijd van Josquin was het schrijven van een canon heel populair. Een stem begint te zingen, de anderen komen er stem per stem bij. Dit noem je polyfone muziek. In dit filmpje kun je goed zien hoe de muziek van Josquin is opgebouwd.

De solsleutel

Elk muziekstuk begint met een muzieksleutel, schrijf je mee?

100 jaar voor Josquin schreven de mensen muziek nog niet op. Ze leerden het door voor en nazingen. Het opschrijven van muziek zorgde ervoor dat muziek veel complexer kon worden, zoals bij Josquin.

Josquins feestmaaltijd

In de tijd van Josquin Desprez hielden de mensen er vreemde ideeen op na over eten. Rauwe groenten of fruit vonden ze maar ongezond. Ze aten wel verse groenten van het seizoen (een koelkast bestond immers nog niet) maar kookten het bijna tot snot! Zomaar een appel van de boom kan je volgens hen beter niet eten, moes, confituur of gedroogd fruit is veel gezonder, aldus de tijdgenoten van Josquin. Bron: Nemo kennislink

Een stevig doorgekookte appel- of perenmoes zou prima gaan op de verjaardag van Josquin. Wil je je echt specialiseren in de kookkunsten van lang geleden? Neem dan eens een kijkje op de website van Eetverleden. Daar vind je originele recepten uit die tijd. Smul mee met een kommetje pompoensoep of gevuld eitje... Gefeliciteerd. Josquin!

Meer verjaardagen van componisten vieren?

Klik op de foto's