Luister je mee naar mijn muziek? 

Kinderen spelen Bach

Zijn eerste boek met Inventies schreef de oude Bach voor zijn tienjarige zoon Wilhelm Friedemann. Daarom besloot de Nederlandse Bachvereniging deze stukken op te nemen met muzikale talenten tussen de zeven en vijftien jaar. In onderstaand filmpje leggen kinderen uit wat een inventie is en wat ze er zo mooi aan vinden (Nederlands gesproken, Engels ondertiteld).

Wie is er wel eens in de Efteling geweest?

Bachs als inspiratiebron

Bach was en is een inspiratiebron voor velen. Niet alleen componisten en muzikanten bewonderen zijn werk, ook andere kunstenaars raakten erdoor geinspireerd.

Extra tip bij maken van een liedjesboek

Help! Hoe schrijf ik muziek op zonder noten te kunnen lezen? Wil je nog extra grafische parituren toevoegen maar weet je niet hoe je die moet maken? Lees het prentenboek Oh! Een boek vol geluid van Hervé Tullet, dat zal je zeker op ideeën brengen. Onderstaand filmpje geeft vast een idee:

Meer verjaardagen van componisten vieren?

Klik op de foto's

Bachs feestmaaltijd

In de tijd van Bach was het niet anders dan nu: grote mensen dronken erg graag koffie. Het verschil is wel dat het toen enkel voor de rijke mensen was. Het was nieuw en moest van ver komen, en was daarom erg duur. Een beetje zoals sushi nu! Koffiehuizen schoten als paddestoelen uit de grond. In Leipzig, waar Bach woonde, was er ook zo een: koffiehuis Zimmerman in de Katharinenstraat. Bach was ongeveer 20 jaar lang een trouw bezoeker. In het Leipziger koffiehuis werd niet alleen koffie gedronken, maar ook muziek gespeeld.  De muzikanten van Collegium Musicum speelden wekelijks in het koffiehuis en werden naar het schijnt niet betaald met geld, maar met koffie!

Een koffiegebakje zou dan ook goed passen bij Bachs verjaardag. Wat denk je van een lekkere koffiecake, koffietaart of koffie cupcakes? Hmm, om je vingers bij af te likken. Gefeliciteerd Bach!