Luister je mee naar mijn muziek? 

Het leven is een sprookje

Eén van de verhalen die Rossini op muziek zette was Assepoester. Ken je het verhaal nog? Maak groepjes van drie personen, elk groepje beeldt een scène uit:

  1. De moeder van een lief meisje is ernstig ziek. Vlak voor ze overlijdt vertelt ze haar dochter altijd goed te zijn voor een ander.
  2. De vader met een andere vrouw. Zij heeft al twee dochters. Beiden zo lelijk als de nacht en aartslui. Het meisje moet al het werk doen en slaapt naast de kachel in de as. Daarom wordt ze Assepoester genoemd.
  3. De familie krijgt een brief. De prins geeft een groot feest omdat hij op zoek is naar een meisje om mee te trouwen. De twee stiefdochters willen er natuurlijk heen en zoeken al een outfit.
  4. Assepoester vraagt of ze ook mee mag. Dat mag pas als ze alle klusjes af heeft. Ze werkt zich een slag in de rondte, maar krijgt er steeds klusjes bij. Verdrietig blijft Assepoester dan ook achter.
  5. Op een moment komt er echter een goede fee naar Assepoester die vraagt of ze ook naar het feest wil. De fee tovert een jurk, koets, paarden en lakeien. Maar zei de fee: Zorg dat je om 12 uur ‘s nachts weer weg bent want dan wordt de betovering verbroken.
  6. Toen Assepoester op het feest kwam keek iedereen verbaasd op. Wie was toch dat mooie meisje? De prins danste de hele avond met Assepoester. Totdat de klok 12 uur sloeg. Assepoester herinnerde zich de opmerking van de fee en rende de trap op naar buiten. Onderweg op de trap verloor Assepoester haar glazen muiltje. En net op tijd kon ze in de koets springen om weg te komen.
  7. De volgende dag kwam de boodschapper van de prins naar het dorpsplein. Hij had een kussen bij zich met daarop een glazen muiltje. Hij riep dat de prins op zoek was naar het meisje dat deze schoen paste. Het was het meisje van zijn dromen en hij wilde met haar trouwen. Alle meisjes uit het dorp wilden graag met de prins trouwden en probeerden hun voeten in het schoentje te wurmen. Maar bij niemand paste deze. Op een gegeven moment vroeg Assepoester of ze het schoentje ook even mocht passen. Iedereen keek verbaasd op toen het schoentje paste. Op hetzelfde moment veranderde de oude jurk weer in een galajurk. De prins zei tegen Assepoester dat ze zijn vrouw zou worden en al snel trouwden ze. Samen woonden ze in het paleis en ze leefden nog lang en gelukkig.

Speel elk stukje op verschillende manieren: fast forward, als een soapserie of actiefilm... Bekijk een stukje van de Italiaanse versie van Assepoester, Cenerentola:

Kunnen jullie nep Italiaans praten? Speel je stukje in nep Italiaans en overdrijf maar lekker! Speel het tenslotte in operastijl, met grootse gebaren en een hoge jubelstem. Het kan niet overdreven genoeg.

Succes!

Maak je eigen opera

Artist David Li werkte samen met Google's Arts and Culture om Blob Opera te maken. Het werkt heel intuitief, je hoeft niet te kunnen zingen of noten te kunnen lezen. Kinderen kunnen er zelfstandig mee aan de slag.

Ouverture William Tell

Ouverture William Tell is een heel herkenbaar stukje. Je herkent het vast! Kijk mee met Mickey Mouse.

Pak je instrumenten erbij en speel mee! Oefen eerst met bodypercussie. Elk symbool is een geluid: klap, stamp, knip etc. Je kunt de rollen ook verdelen, iedereen is verantwoordelijk voor een symbool. Gelukt? Doe nu hetzelfde met instrumenten. Welk symbool past er goed bij welk instrument? Succes!

Bugs Bunny en Rossini

Rossini's feestmaal

Rossini was zelf een goede kok. Er zijn verschillende gerechten naar hem vernoemd, onder andere vleesgerechten en cocktails. De verjaardag van Rossini zou dus niet compleet zijn zonder lekker hapje. Kijk in de kalender hoe je zelf een menu kan samenstellen dat past bij Rossini. Hier alvast onze eigenste Mocktail Rossini:

Schenk voor iedereen een glaasje priklimonade in, bijvoorbeeld Spa lemon cactus of apple. Snij een bakje aardbeien in stukjes en doe in elk glas wat aarbeien. Maak je mocktail af met een vleugje vers limoensap. Proost!

Meer verjaardagen van componisten vieren?

Klik op de foto's