Luister je mee naar mijn muziek? 

Een kerstverhaal met Arvo op de fiets

Het is koud in Rakvere, een klein stadje in Estland. Het is bijna kerst en het sneeuwt. Uit de luidsprekers op het marktplein schalt geen politieke praat zoals anders, maar muziek van grote Russische componisten als Rimski-Korsakov en Tsjaikovski. Een jongeman werd onweerstaanbaar aangetrokken door die klanken. Het was Arvo Pärt. Hij moest en zou luisteren en dus trotseerde hij de winterse kou. Maar om niet te bevriezen, moest hij in beweging blijven! Hij pakte zijn fiets en reed rondjes over het dorpsplein. Rondjes en rondjes om maar niet te bevriezen en te kunnen luisteren naar muziek, waar hij zo van hield.

bron: Classics to go

 

De Vlaamse componist Maarten Van Ingelgem vond dit zo'n mooi verhaal dat hij het op muziek zette. Luister hier hoe het Vlaamse koor Aquarius het uitvoert. Hoor je de wind en de fietsbel van Arvo's fiets?

 

Waarom is (bijna) iedereen gek van Arvo Pärt?

Ontdek samen met Sander De Keere van Klara waar Arvo Pärt zijn inspiratie haalde, waarom Pärt klinkt zoals hij klinkt, en waarom zijn bijzondere muziek zoveel mensen raakt. Arvo Pärt is een van de populairste componisten van deze tijd. Pärt stond met Spiegel Im Spiegel zelfs op nummer 2 in de Klara Top 100 van 2016. Maar hoe komt dat toch? Waarom is (bijna) iedereen gek van Arvo Pärt?

Een wiegeliedje van Arvo

Arvo Pärt componeerde dit wiegeliedje in 2002. Het wiegeliedje is niet alleen een liedje voor kinderen, maar voor het kind in iedereen. Hij omschreef het zelfs als een glimp van het Paradijs... Droom weg met deze uitvoering van het Belgische Hoeyvaert ensemble.

Meer verjaardagen van componisten vieren?

Klik op de foto's