Luister je mee naar mijn muziek? 

Maak je eigen beat

Steve Reich schreef veel ritmische muziek. Heb je zin om een beat te maken? Ga naar  Splice, een gratis online programma waarmee je ritmes kan maken. Componeer je eigen muziek door op vakjes te klikken. Kun je er al op dansen?

Applaus!

Steve Reich speelt zijn eigen stuk: Clapping music. Kan je met hem meeklappen?

Beat it Steve!

Luister en kijk goed naar onderstaand filmpje. Het is een grafische partituur van Music for pieces of Wood. Elke speler heeft een ander blokje. Er komen steeds spelers bij. In het begin valt het nog mee, maar het wordt steeds ingewikkelder en de muziek lijkt steeds te verschuiven.

Grapje van Steve!

 

 

Reich op de dansvloer

Dit is een ballet van de Belgische choreograaf Anna Theresa De Keersmaker. Ze werd wereldberoemd met deze choreografie. Wat leuk is, is dat ze de muziek (clapping music, het stuk dat Steve en een collega op de website daarboven klappen) echt uitbeelden. De ene danseres doet letterlijk steeds hetzelfde patroon, net als Steve Reich klapt. De tweede danst ook dat patroon maar dan in een soort canon. Haar bewegingen schuiven steeds op, tot ze weer samen zijn. Kun je zien wanneer dat is?

 

Meer over moiré

Zelf aan de slag?

Dat kan heel gemakkelijk via deze link. Laat je niet afschikken door het ingewikkelde taalgebruik! Je doet het volgende: print twee pdf's die bij elkaar staan (vaak een grid en iets speciaals) op transparanten. Een print resolutie van 600 dpi is best. Schuif ze nu over elkaar en zie het resultaat! Voor de beste visuele resultaten leg je de transparanten op een lichte tafel of houd je ze tegen een witte achtergrond.

Succes!

Meer verjaardagen van componisten vieren?

Klik op de foto's